Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti

Održana tiskovna konferencija na temu projekta „Spremni na klimatske promjene“

     6. rujna 2017. u 10:00 sati na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, dislociranome studiju u Slavonskome Brodu održana je tiskovna konferencija na temu projekta „Spremni na klimatske promjene“. Na konferenciji su govorili prijavitelji projekta, uime Udruge studenata odgojnih i obrazovnih znanosti „Futuri Magistri“ studentica Iva Odorčić te projektni partneri: uime Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti prodekanica za razvojno-stručni rad izv. prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar,  zatim predsjednica Udruge „Zlatnik“ Snježana Čurčija te članica Udruge i učiteljica Marijana Krijan. Općina Brodski Stupnik je također projektni partner, no zbog spriječenosti načelnik nije mogao doći. Na konferenciji su projektni partneri informirali lokalne medije o provedbi projekta i projektnim aktivnostima. U nastavku slijede neke od bitnijih informacija.

     Projekt „Spremni na klimatske promjene“ financiran je u potpunosti u sklopu velikoga europskoga LADDER projekta koji sufinancira mikroprojekte na lokalnoj razini u trajanju do pet mjeseci, a koji su usmjereni na obrazovanje za razvoj i podizanje svijesti. LADDER projekt temelji se na DEAR pristupu (Development Education and Awareness Raising), odnosno obrazovanju za razvoj i podizanje svijesti. Cilj mu je povezati nevladine organizacije i jedinice lokalne samouprave kako bi zajedno surađivali u rješavanju globalnih tema. Projekt „Spremni na klimatske promjene“ temelji se na milenijskome cilju koji se tiče odgovora na klimatske promjene i poduzimanja hitnih akcija u borbi protiv klimatskih promjena i njihovih posljedica. Zato je glavni cilj projekta podizanje svijesti o klimatskim promjenama među učenicima mlađe školske, njihovim roditeljima, ali i široj zajednici u ruralnim predjelima, konkretnije na području Općine Broski Stupnik. Drugi je glavni cilj neformalno obrazovanje ciljane publike o klimatskim promjenama i njihovim posljedicama za život ljudi te poticanje na kritičko razmišljanje o navedenome globalnome problemu na lokalnoj razini. Specifični su ciljevi pružiti oblik neformalnoga obrazovanja o klimatskim promjenama učenicima mlađe školske dobi i njihovim roditeljima, ali i drugim zainteresiranima u obliku radionica.

    Nekoliko je projektnih aktivnosti: izlet u Višnjan u Znanstveno edukacijski centar Višnjan i Zvjezdarnicu gdje će učenici s područja Općine Brodski Stupnik te projektni partneri ići na Znanstveni dan gdje će im stručnjaci održati predavanje i  radionicu na temu klimatskih promjena. Izlet je predviđen 16. 9. Druga je projektna aktivnost mala znanstvena radionica, isto na temu klimatskih promjena, a koja će se održati 23. 9. u osnovnim školama u Brodskome Stupniku i Starome Slatiniku. Treća je projektna aktivnost kreativna radionica, koja će se održati 7. 10. također u navedenim školama i na kojoj će učenici slikati na temu klimatske promjene. Zadnja je aktivnost završna izložba dječjih radova u Starome Slatiniku koja će biti popraćena prigodnim programom i na kojoj će biti predstavljeni rezultati projekta.

With the financial support of the EU