Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti

Odsjek za filologiju

Vijesti

 

 

Program popularizacije znanosti

Datum objave: 16.01.2017.


Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, odobrilo je financijsku potporu za program popularizacije znanosti u 2016. godini. Odobreni program naslovljen je Promicanje znanstvenih istraživanja jezične baštine hrvatskoga naroda.

Programom se nastavljaju već usustavljena i prepoznatljiva istraživanja slavonskoga dijalekta. Dosadašnji najznačajniji rezultat toga rada jest knjiga „Sičanske riči“ izv. prof. dr. sc. Emine Berbić Kolar i prof. dr. sc. Ljiljane Kolenić u kojoj je opisan jedan od najznačajnijih govora posavskoga poddijalekta slavonskoga dijalekta, onaj kojim govore stanovnici mjesta Siče, a koje se nalazi u Brodsko-posavskoj županiji, u blizini Nove Gradiške. Premda je broj izvornih govornika toga govora manji od 306, istraživanje leksika i frazeologije, toga gotovo izumrloga govora, iznimno je važno zbog očuvanja cjelovitosti nematerijalne kulturne baštine hrvatskoga jezika, posebice slavonskoga dijalekta.  Programom se stoga želi, ne samo približiti istraživanja javnosti, već i potaknuti srednjoškolsku populaciju na bavljenje dijalektologijom, a jezikoslovce usmjeriti na nužno istraživanje ugrožene nematerijalne jezične kulturne baštine. Program se sastoji od serije javnih predavanja te medijske promocije najznačajnijih dosadašnjih istraživanja.

                                                                                                      izv. prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar

Radionica Ksenije Benčine na sastanku HUPE-a

Datum objave: 14.11.2016.


Osječka podružnica Hrvatskog udruženja profesora engleskog jezika (HUPE) poziva vas na sastanak i radionicu Do your students 'write test from English in a gymnasuim?' Radionicu će održati Ksenija Benčina, viša lektorica za engleski jezik s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti. Radionica će se održati 19. studenoga 2016. u 10 sati u American Corneru, Gradska i sveučilišna knjižnica u Osijeku.

 

Promocija knjige doc. dr. sc. Željke Flegar u ZKM-u

Datum objave: 26.10.2016.


U Zagrebačkom kazalištu mladih, u petak 21. listopada 2016, održana je promocija knjige autorice doc. dr. sc. Željke Flegar "Kazališna improvizacija, jezik i komunikacija". O knjizi je govorila sama autorica i njezine gošće izv. prof. art Mira Perić Kraljik, doc. dr. sc. Smiljana Narančić Kovač, doc. art. Jelena Kovačević i Grozdana Lajić Horvat. Nakon promocije nastupila je studentska grupa Učilišta D2 s improvizacijom "Impro Improgres". 

Knjigu možete pronaći u knjižari Nova u Osijeku. 

 

 

KAZALIŠNA IMPROVIZACIJA, JEZIK I KOMUNIKACIJA

Priručnik za profesionalce, nastavnike, učitelje, studente i entuzijaste

Željka Nemet Flegar

Ova knjiga prati povijesni razvoj kazališne improvizacije i improvizacijskoga kazališta, definira njegovu osnovu i komunikacijska načela, aktivnosti i prizore, bavi se pripovjedačkim elementima improvizacije te primjenama improvizacijskih tehnika kao strategije u nastavi i poučavanju stranoga jezika, kao i terapijskim utjecajem improvizacijskih vježbi na osobni i grupni izričaj. Jezik improvizacije obuhvaća posebne diskurse i strukturu, a vraća nas u doba zaigranosti, maštanja i predanosti trenutku nevjerojatne jakosti, dok improvizacijske aktivnosti omogućuju spontani i nesputani izričaj kojim se modificira strah.

Priručnik mogu koristiti studenti učiteljskih studija, filozofskih fakulteta, umjetničkih akademija i studija kulturologije jer se u njemu obrađuje tema kazališne umjetnosti u kontekstu jezika i komunikacije, pripovijedanja i književnog diskursa, usvajanja i poučavanja jezika te straha od javnog nastupa i komunikacije na materinskome i stranome jeziku. Kako se dotiče terapijskog utjecaja na pojedinca i grupu, priručnik se isto tako može koristiti u sklopu specijalističkih studija kreativnih terapija i na edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetima. Također ga mogu koristiti učitelji i nastavnici u osnovnim i srednjim školama te dramski pedagozi u dramskim studijima. U Hrvatskoj je ovo do sada jedini priručnik koji se bavi tradicijom i primjenom improvizacijskoga kazališta u kazališnom i nekazališnom kontekstu.