Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti

Odsjek za prirodne znanosti

5. Simpozij Kopački rit jučer, danas, sutra 2016.

O 5. Simpoziju Kopački rit jučer, danas, sutra iz medija:

http://www.glas-slavonije.hr/313768/4/Sacuvati-baranjski-biser-Kopacki-rit

 

5. SIMPOZIJ

Sačuvati baranjski biser Kopački rit

Kopački rit je, u suorganizaciji s osječkim Poljoprivrednim fakultetom i Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti, uz mrežu zaštićenih područja Danubeparks i Balkan Environmental Association, bio domaćin dvodnevnog 5. simpozija s međunarodnim sudjelovanjem “Kopački rit - Jučer, danas, sutra 2016.”, čiji su ciljevi bili sumiranje djelatnosti, projekata i istraživanja, dijalog među znanstvenicima, korisnicima prostora i lokalnim stanovništvom te razmjena podataka i iskustava - sve s namjerom očuvanja tog parka prirode. Odabrana skupina zainteresiranih svojim je analizama i saznanjima zauzela čvrst stav i jasan smjer kako očuvati prirodni biser istoka Hrvatske i cijele Europe.

- Znanstvenici različitih sveučilišta kroz godinu i duže rade na studijama, istraživanjima i analizama vezanima uz Kopački rit, neovisno o kojem njegovu segmentu. Ovaj simpozij sjajna je prilika za njihovo sumiranje i nadgradnju - rečeno je.

Na simpoziju je izloženo 37 priopćenja iz različitih znanstvenih područja. Sudionici su rezultate istraživanja u PP Kopački rit, ili obrađene teme iz područja zaštite prirodne i kulturne baštine te održivog korištenja prirodnih resursa koje se dotiču šireg prostora Baranje i istočne Hrvatske, prikazali u obliku usmenih i posterskih priopćenja. Istaknuto je kako je zanimanje javnosti za simpozij sve veće, a dokaz tomu je i rekordan broj sudionika. No, dodali su sudionici, sve veći broj zainteresiranih jasno upućuje na potrebu njegova daljnjeg održavanja sljedećih godina. Simpozij je održan uz pokroviteljstvo Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Privredne banke Zagreb i Osječko-baranjske županije.  I.Getto

 

 (Foto: IVICA GETTO)

Na poveznicama možete pogledati video zapise o održanim simpozijima Kopački rit jučer, danas, sutra:

Kopački rit - Jučer, danas, sutra 2015.    
https://www.youtube.com/watch?v=TfTtPvuxXNs
 Kopački rit - Jučer, danas, sutra 2016.
https://www.youtube.com/watch?v=MvJeRrPU-Mg

 

Fotografije sa simpozija: